Primăria Comunei Marosvécs, Mureș megye



Alegerile europarlamentare

O dată la cinci ani, cetățenii UE își aleg prin vot direct reprezentanții în Parlamentul European, instituția care le apără interesele în cadrul procesului decizional al UE.

Următoarele alegeri europene au loc între 23 și 26 mai 2019, dându-le cetățenilor adulți din UE posibilitatea de a-i alege pe deputații care îi vor reprezenta în Parlamentul European.

 
De ce este bine să votați?
Alegerile europene din mai 2019 vor avea un impact direct asupra vieții dumneavoastră. Ele vor decide cum va acționa Europa în anii următori pentru a răspunde preocupărilor dumneavoastră în ceea ce privește locurile de muncă, mediul de afaceri, securitatea, migrația și schimbările climatice. În ultimii ani, multe aspecte ale vieții noastre s-au îmbunătățit datorită eforturilor depuse la nivel european. În mandatul viitor, aceste eforturi trebuie continuate. Citiți această prezentare generală.

UE se implică în numeroase activități, de la impulsionarea comerțului la protecția consumatorilor și stimularea cercetării. Aflați ce beneficii vă aduce UE.

Votând, puteți decide cum va arăta Europa în anii următori. Dacă doriți să jucați un rol activ, duceți mesajul mai departe, înscriindu-vă pe site-ul: De data asta votez

Cum vă reprezintă deputații din Parlamentul European?
Participând la alegerile europene, decideți ce persoane vă vor apăra interesele în UE. Pe lângă faptul că influențează și votează noile acte legislative, deputații europeni aprobă noi acorduri comerciale, monitorizează instituțiile UE și modul în care se cheltuiesc banii contribuabililor și lansează investigații cu privire la diverse aspecte.

 
Alegerile europene în detaliu
Care este numărul de deputați din fiecare țară?
Modul în care se stabilește numărul de deputați este prevăzut în tratatele europene. El ține cont de mărimea populației fiecărui stat membru, dar țările mai mici obțin un număr de locuri mai mare decât ar implica proporționalitatea strictă. În prezent, numărul de deputați variază de la 6, în cazul Maltei, Luxemburgului și Ciprului, până la 96, în cazul Germaniei.

Sistemul electoral
Normele aplicabile prevăd că trebuie utilizată o formă de reprezentare proporțională în momentul în care sunt aleși deputații europeni. Acest sistem garantează că atunci când un partid obține 20 % din voturi, va câștiga aproximativ 20 % din mandate, ceea ce înseamnă că atât partidele mari, cât și cele mici au șansa de a-și trimite reprezentanți în Parlamentul European.

Țările membre sunt libere să decidă cu privire la multe alte aspecte importante ale procedurii de vot. De exemplu, unele își împart teritoriul în circumscripții electorale regionale, în timp ce altele au o singură circumscripție electorală.

Zilele de vot
Țările din UE au tradiții electorale diferite și fiecare își poate alege ziua de vot dintr-un interval de patru zile, care începe joi (ziua în care votează în mod obișnuit cetățenii din Țările de Jos) și se termină duminică (ziua în care votează alegătorii din majoritatea statelor membre).

Cine candidează la alegerile europene?
La alegeri participă partidele politice naționale însă, odată desemnați, deputații europeni trebuie să opteze pentru unul din grupurile politice transnaționale. În general, partidele naționale sunt afiliate la un partid politic european (a se vedea mai jos). Prin urmare, ziua alegerilor oferă un răspuns la o întrebare esențială: „care dintre aceste grupuri politice europene va exercita cea mai mare influență pe parcursul mandatului legislativ următor?”

Participați la alegerea viitorului președinte al Comisiei
La alegerile din 2014, principalele partide politice europene și-au nominalizat pentru prima dată candidați la funcția de președinte al Comisiei EuropeneEN, instituția cu puteri executive a UE. Candidatul Partidului Popular European a obținut acest post, după ce a fost votat de majoritatea deputaților din Parlamentul nou ales.

De aceea, votând la alegerile europene, cetățenii au un cuvânt de spus și cu privire la persoana care vă răspunde de elaborarea și punerea în aplicare a politicilor UE.

Și la alegerile din 2019 partidele politice europene urmează să își desemneze candidați la funcția de președinte al Comisiei.

Partidele politice europene
Un partid politic european este compus din reprezentanții partidelor naționale și deputați independenți și este reprezentat în mai multe state membre. Partidele naționale sunt cele care se prezintă la alegerile europene, dar ele sunt deseori asociate cu un partid politic european. După alegerile pentru Parlamentul European, reprezentanții partidelor naționale se alătură grupului politic format din partide provenind din aceeași familie politică. Aflați mai multe despre grupurile politice europene.