Primăria Comunei Brâncoveneşti, județul Mureș



Epidemia de rujeola

Avand in vedere contextul actual privind epidemia de rujeola va aducem la cunostiinta beneficiile vaccinului împotriva rujeolei

Rujeola (pojarul) este o infecţie virală extrem de contagioasă, fiind  cauzată de virusul rujeolic.

Virusul se răspândeşte cel mai frecvent de la persoana bolnavă prin: strănut, tuse, vorbire, cel mai adesea în perioada de incubaţie a bolii, atunci când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă nici un simptom.

Primele semne ale bolii apar de obicei între  8-12 zile de la expunerea la virus.

Boala debutează cu febră (38°C sau mai mare), rinoree (scurgerea de secreţii de la nivelul nasului), strănut, senzaţia de gât uscat, tuse persistentă, creşterea în volum a ganglionilor latero-cervicali, diaree, oboseală, inapetenţă (pierderea poftei de mâncare), uneori poate apare şi o lăcrimare discretă.

Această simptomatologie se întinde pe o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 zile. Spre sfârşitul acestei faze apare pe mucoasa bucală o erupţie sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită semnul Koplik.

Erupţia dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor pentru a se răspândi apoi pe întregul corp.
Este însoţită, de obicei, de febră până la 40°C sau mai mult, dar care scade în următoarele 2 zile. După  aproximativ 5 zile erupţia dispare. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte de apariţia erupţiei cutanate tipice şi încă 4 zile după aceea.

La primele simptome, părinţii să apeleze de urgenţă la medic  pentru prescrierea tratamentului adecvat bolii şi prevenirea complicaţiilor acesteia, printre care: penumonia, diareea, otita medie, encefalita şi decesul.

Vaccinarea reduce riscul de infecţie acţionând împreună cu mecanismele de apărare ale organismului pentru a crea, fără riscuri, o imunitate împotriva bolii.

Vaccinarea este cel mai important act de prevenţie în apariţia principalelor boli transmisibile, care trebuie efectuată conform Calendarului de Vaccinare prevăzut în Programul Naţional de Vaccinare. Se vaccinează copiii cu vârste între 9 – 11 luni; 1 – 4 ani nevaccinaţi şi 5 – 14 ani nevaccinaţi, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 4128/2023. De obicei se foloseşte un vaccin triplu (vaccinul ROR – rujeolă, oreion, rubeolă) care conferă protecţie pentru rujeolă, oreon (parotidită epidemică) şi rubeolă.

Recomandăm tuturor părinţilor să se prezinte la  medicul de familie pentru vaccinarea copiilor, pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora.

 

                                                                           DSP Mures